Upravit stránku

Měrná potřeba tepla na vytápění (dle PHPP): 15 kWh/(m2a)

Energetická náročnost budovy (dle PENB): A – mimořádně úsporná

Druh stavby: novostavba

Podlahová plocha: 240,7 m2

Konstrukce: zděná, monolitická

Pasivní dům roku 2016 – vítěz poroty

TZBPROJEKTMONTÁŽTECHNOLOGIEVÝROBKY
Větrání××Řízené větrání s aktivní rekuperacíPichler PKOM4
Vytápění××Kompaktní rekuperační jednotka a doplňkově podlahovým elektrickým topenímPichler PKOM4
Chlazení××Řízené větrání s rekuperacíPichler PKOM4
Zdravotechnika / Ohřev vody××Tepelné čerpadlo v kompaktní rekuperační jednotcePichler PKOM4
Fotovoltaika / Akumulace energie×× Fotovoltaická elektrárnaPanely S-Energy a střídač ABB, DUO
Centrální vysavač  
Další informaceElektro rozvody ve zdivu v integrovaných kanálech a podlahových lištách E-tronic; inteligentní ovládání a domovní videotelefon, rozváděče, měření i koncové prvky – ABB – Free@Home, Solo a Welcome Midi.

Architektonické řešení stavby vychází z charakteru lokality, zadávacích podmínek objednatele a limitů využití pozemku. Objemové řešení stavby je založené na skladbě několika objemů s různou výškou a osazení v terénu.

Na snížené úrovni vjezdu a vstupu na pozemek je umístěn objem vstupních a technických prostor s garáží. Tato hmota je navržena s menším odstupem od veřejného prostoru, předstoupením vůči hmotě hlavní vymezuje – společně s výškovým uspořádáním – privátní prostor zahrady vůči polootevřenému vstupnímu prostoru stavby. Snížení této hmoty stavby je využito také pro větší skladbu terasy na úrovni ložnice.

Na úrovni zvýšené privátní zahrady je navržena hlavní hmota domu – dvoupodlažní korpus s předstupujícími loggiemi na osluněných fasádách a navazující terasou na sníženém objemu garáže.

Celkové objemové řešení – skladba různých výškových úrovní a drobnějších hmot – důsledně využívá prostorových možností pozemku, zároveň udržuje přívětivé měřítko stavby i velkou škálu prostorů od interiéru, přes venkovní kryté terasy až po otevřený exteriér stavby.

Formální řešení stavby a zejména fasád respektuje principy nízkoenergetické stavby, na prosluněných fasádách je navrženo maximum prosklených ploch s exteriérovým stíněním, zatímco neosluněná severovýchodní fasáda je v maximální míře uzavřena.

Architektonické řešení vnějšího pláště stavby a kompozice hmot je navrženo střídmé, přiměřené, s minimem výrazových prostředků a materiálů, a to s cílem zajistit trvalou formální hodnotu stavby, imunní vůči aktuálním a tedy krátkodobým módním trendům.

Dispoziční řešení stavby je založeno na principech osvědčené tzv. „lodní“ dispozice, která je v tomto případě doplněna konceptem polopater a snížené technické části. Dispoziční řešení důsledně využívá osluněné části pozemku a zakládá nízkoenergetický koncept stavby – všechny obytné místnosti jsou orientovány na osluněnou jihozápadní stranu, zatímco prostory zázemí a komunikací jsou umístěny podél severní fasády stavby.

Nahoru